mutiara hati

i love ALLAH s.w.t

salam

welcome

welcome
Berjalanlah dgn penuh harapan walau hidup ini tak selalu bahagia,sedekahkanlah satu senyuman walau dihatimu tak lagi mampu bertahan,belajarlah memaafkan walau dirimu terluka,berhentilah memberi alasan walau ingin menyatakan kebenaran,hiduplah dalam IMAN walau hari dipenuhi dugaan dan berpeganglah kepada ALLAH SWT walau DIA tak kelihatan.Bukti kasihNYA,kita wujud didunia pinjaman ini..ucaplah ALHAMDULILLAH dgn penuh kesyukuran..

my banner

Khamis, 10 Disember 2009

makaroni bakar



Bahan2:
400g makaroni
2 sudu besar serbuk kari daging (optional)
1 ulas bawang besar
1 biji capsicum (ganti ngan cili merah pun boleh.tapi, remove the seeds first.
1 tin kecil cendawan butang
150g daging cincang
3 batang sosej (optional)
minyak untuk menumis
7 biji telur
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
Sedikit daun sup bawang
cheddar cheese / mozarella cheese or both
(bahan-bahan tu boleh adjust ikut kesesuaian. the Italian taste depends on the cheese, actually. yang lain2 tu suka ati nak boh ke tidak and banyak mana)



Cara nak masak:
1. Rebus makaroni bsama sdikit minyak zaitun, kalau takde olive oil pakai jela minyak cap buruh atau yang seumpamanya atau butter dan sedikit garam, bila kembang toskan airnya.
2. Capsicum dan 1 ulas bawang besar dipotong dadu.
3. Cendawan dan juga sosej dipotong mengikut bentuk yang diinginkan.
4. Panaskan minyak kemudian tumiskan bawang besar yang dipotong dadu hingga layu.
5. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air,kacau hingga wangi.
6. Masukkan daging cincang. Kacau sebati.
7. Masukkan sosej, cendawan dan sedikit capsicum. Gaul hingga sebati.
8. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, dan garam. Akhir sekali masukkan makaroni kacau hingga sebati
9. Pecahkan telur di dalam bekas berasingan,pukul sedikit.
10. Sapukan acuan dengan butter/majerin supaya tidak melekat.Masukkan makaroni yang telah digoreng tadi. Taburkan sedikit cheese dan masukkan pukulan telur sedikit. Lapiskan lagi dengan macaroni dan masukkan pukulan telur kesemuanya. Taburkan capsicum yg selebihnya dan daun sup & daun bawang. Kemudian taburkan dgn cheese yg selebihnya
11. Bakar selama 15-20 mins di dalam oven dengan kepanasan,180 C
Resepi ni boleh serve 5-7 owang..
Sedia utk dihidangkan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan