Halaman

mutiara hati

i love ALLAH s.w.t

salam

welcome

welcome
Berjalanlah dgn penuh harapan walau hidup ini tak selalu bahagia,sedekahkanlah satu senyuman walau dihatimu tak lagi mampu bertahan,belajarlah memaafkan walau dirimu terluka,berhentilah memberi alasan walau ingin menyatakan kebenaran,hiduplah dalam IMAN walau hari dipenuhi dugaan dan berpeganglah kepada ALLAH SWT walau DIA tak kelihatan.Bukti kasihNYA,kita wujud didunia pinjaman ini..ucaplah ALHAMDULILLAH dgn penuh kesyukuran..

my banner

Khamis, 10 Disember 2009

kek batik


KEK BATIK



· 1 bungkus (350g) biskut marie

· 1 buku butter

· 2 biji telur (nak bubuh lbih pun bleh..ikut suka..)

· 1 cwn serbuk koko (nak guna coklat masakan pun bleh)

· 1/2 cwn milo

· ½ cwn susu cair

· ½ cwn gula /susu pekat( kalau nak lbh manis,ltak lar lbh ckit gula /susu)

· 1/2cwn nestum (kalau suka)

· 2 sudu the gravy browning(xpenting)

· ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase coklat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko



Cara-cara

patah2kan biskut (lebih ok kalau belah empat)

dalam periuk, campurkan koko,milo,susu cair,gula/susu pekat,. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut

masukkan butter,kacau sampai butter cair

kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api

masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi coklat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk coklat gune sket ajer…)

masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang (lbh elok guna loyang 4 segi coz nanti hasilnya lbh cantik)

slamat mencuba… =)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan